+1
+568kudos
+1

Baby in moeders arm is oudste kindergraf in Nederland

In 2015 werd in Nieuwegein een 6000 jaar oude steentijd begrafenis van een vrouw met een baby in haar armen ontdekt. Het is de oudste babybegrafenis ooit gevonden in Nederland. De waterdoorlatende klei en het veen hebben deze fragiele overblijfselen 6000 jaar lang bewaard.

Het archeologische team hoopt met behulp van DNA-analyse te bepalen of de volwassen vrouw en de baby die ze in haar armen hield, zoals men zou vermoeden, moeder en kind zijn. DNA-testen zullen moeten bepalen of de vrouw de moeder van de baby is, hoewel er weinig twijfel lijkt te bestaan dat ze dat is, en het geslacht van de baby. De archeologen hopen dat deze vondst hen meer zal vertellen over de begrafenisrituelen van de Swifterbant-mensen.

“We weten hoe ze leefden, wat voor soort voedsel ze aten, hoe hun huizen eruitzagen, maar we weten nog niet veel over hoe ze hun doden begroeven en wat er met de kinderen gebeurde”, aldus Molthof tegen de omroep. Isotopenanalyse zal moeten aantonen of de vrouw in het gebied is geboren of dat ze op een later tijdstip daarheen is gereisd.

| 62.096 views (0 views vandaag)
dumpert

Zie ook