Contact

Kies hieronder het onderwerp waarover je contact wil opnemen. Iets insturen kan via 'Uploaden of linktippen' in het menu.

Heb je een klacht over een bepaald filmpje of foto? Dat verbaast ons niks, daar ben je Nederlander voor. Kies dan ‘verwijderverzoek’ en VERGEET NIET te vermelden over welke post het precies gaat en je relatie tot deze content. Anders nemen we je klacht simpelweg niet in behandeling.

Ik mail over:

Dumpert logo
NieuwToppersDumpertTV

Kamp Westerbork rond 1944

Even een lesje geschiedenis om de boel iets te relativeren...
Deze film toont trieste beelden van het werkkamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Feitelijk was het een doorgangskamp voor Joodse tewerkgestelden naar de concentratiekampen in Duitsland en Polen. De film werd gemaakt in opdracht van kampcommandant Alfred Konrad Gemeker en gefilmd door de Joodse fotograaf Rudolf Breslauer die helaas de concentratiekampen niet overleefde. Tot de dag van vandaag is de omvang van de rol van Gemeker controversieel aangezien hij tot zijn dood in 1982 bleef volhouden nooit van de misdaden in de concentratiekampen te hebben geweten. Om die reden kreeg hij in 1945 dan ook een relatief milde straf van 10 jaar gevangenis. De beelden tonen de Joodse tewerkgestelden aan het werk in het kamp en op de momenten waarop zij in goederen wagons op transport worden gezet naar hun laatste bestemming. Dit is slechts een korte samenvatting van al het beschikbare filmmateriaal waarvan in totaal nog ruim 70 minuten is teruggevonden. De laatste scene van de Duitse soldaat op wacht is pas onlangs boven water gekomen.